Dünyada Küçük Akbabalar

Nerelerde yaşarlar, göç yolları nerelerdir, ne gibi tehditlerle karşılaşıyorlar? Küçük akbaba popülasyonu nedir, nasıl bir düşüş yaşamıştır?

Küresel üreyen nüfus Avrupa, Orta Doğu, Batı Asya, Hindistan ve Afrika üzerinde parçalı bir şekilde yayılmış durumdadır. Avrupa, Asya ve Orta Doğu’daki nüfus göç etmektedir. Tek başına ya da küçük gruplar halinde göç eden küçük akbabalar, Cebelitarık Boğazı, İstanbul Boğazı ve Levant üzerindeki ana rotaları kullanır. Temel göç yoğunlaşma alanlarının arasında Burgaz Körfezi (Doğu Bulgaristan), İstanbul Boğazı, Sarımazı Ceyhan, Amanos Dağları (Türkiye), Eilat (İsrail) ve Süveyş (Mısır) bulunmaktadır.

Başlıca tehditler; yaşam alanlarının bozulması sonucunda besin kaynaklarının azalması, zehirlenme, elektrik hatlarına çarpma ve rüzgar türbinleriyle çarpışma, ormancılık faaliyetleri, kontrolsüz ve bilinçsiz yapılan tırmanış ve yamaç paraşütü gibi doğa turizmi ve avcılık faaliyetleridir.

Küresel nüfusun 12.000 ile 38.000 yetişkin birey arasında olduğu tahmin edilmektedir, ancak bu sayı azalmaktadır. Son on yıl içinde Hindistan’daki küçük akbaba nüfusu zehirlenme sonucunda %90’dan fazla azalırken Avrupa’daki nüfus ise son üç nesilde %50-79 arasında azalma göstermiştir. Tahmini olarak 3.000 ile 4.000 çift, Avrupa’da üremektedir. Bu rakam, küresel küçük akbaba nüfusunun %25-49’unu oluşturmaktadır.

Kuş Konferansı

24-26 Haziran 2015 tarihlerinde Beypazarı’nda gerçekleştirdiğimiz Türkiye Kuş Konferansı’nda proje çalışanımız Evrim Tabur Korkmaz, yapılan izleme ve koruma çalışmalarını bir sunum ile tanıttı. Konferansa hem şehir dışından, hem de ilçe halkından olmak üzere 200’den fazla kişi katıldı. Ayrıca konferans öncesinde 23 Haziran tarihinde düzenlenen “Küçük Akbaba Araştırma Eğitimi” ile Anadolu genelinde nüfusu tam olarak bilinemeyen küçük akbabaların tespiti için gerekli olan kapasitenin oluşturulması konusunda önemli bir adım atıldı.